Frieda Belinfante

FRIEDA BELINFANTE
een one woman musical

foto: Annelies Verhelst

Laat je onderdompelen in deze ode aan één van de meest formidabele vrouwen uit de
Amsterdamse geschiedenis.

 

FRIEDA BELINFANTE – de one woman musical vertelt het waanzinnige levensverhaal van
Frieda Belinfante: verzetsheld, cellist, queer vrouwenliefhebber en de eerste vrouw ooit die
haar eigen symfonieorkest dirigeerde. Ervaar hoe al je zintuigen worden geprikkeld in
een verhaal vol spanning, actie, avontuur en romantiek.

We volgen haar jeugd in Amsterdam, haar ontluikende geaardheid waar ze open over was, de oorlogsjaren, haar depressie die daaruit volgde en haar nieuwe leven in Amerika waar ze een succesvol dirigente werd en haar grote liefde vond.

 

 

OVER FRIEDA

FRIEDA BELINFANTE
Amsterdam, 10 mei 1904-Santa Fe, 5 maart 1995

Belinfante was lid van Groep 2000, een verzetsgroep opgericht door Jacoba van Tongeren, die veel deed voor onderduikers. De celliste en dirigente bereidde daarnaast samen met leden van het kunstenaarsverzet de op 27 maart 1943 gepleegde aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister voor. Zelf deed ze niet mee aan de gewapende overval – ‘mannenwerk’, vonden de anderen. Na de oorlog vertrok Belinfante gedesillusioneerd naar de Verenigde Staten, nadat ze was afgewezen voor een baan als dirigent – opnieuw omdat ze een vrouw was. In Amerika maakte ze alsnog naam als dirigent en vindt ze de vrouw van haar leven, Bobbie Minkin.

Speellijst en tickets

Klik op de tekst om naar de site van kaartverkoop te gaan.

Tickets Frieda Belinfante 4 t/m 9 mei 2024

Theater Na de Dam 2024 De Nationale Opera

Tickets Frieda Belinfante tournee 2024

Voorstellingen 2023-2024 Theaterbureau De Mannen

Cast en creatives

Esther Lindenbergh

Frieda

Esther Lindenbergh actrice | zangeres | violiste | danseres. Tijdens en na haar opleiding aan de Frank Sanders Akademie voor Musical en Muziektheater was Esther te zien in theaterproducties als Sonneveld in DeLaMar (Stage Entertainment), We want more! (BOS Theaterproducties), Willem Ruis (Janke Dekker Producties), Hold On (Theaterfestival Boulevard) en Wagners Ring (Garage TDI). Van 2016 tot 2020 was zij onderdeel van het vaste ensemble van Tineke Schouten in de voorstellingen T-Splitsing en Highlights. Op tv was zij te zien in de rol van Jenna Bicks in het 2e en 3e seizoen van de internationale tienerserie Find me in Paris. Naast haar werk als uitvoerend artiest is Esther vocal coach voor profs in zowel de theater- als filmbranche.

Sytske van der Ster

Regisseur

Sytske van der Ster studeerde in 2001 af aan de Kleinkunst academie in Amsterdam. Ze is bekend van haar hoofdrollen in de succesvolle televisieseries BUZA, HEER EN MEESTER, LEVENSLIED, DE CO-ASSISTENT en WHO'S AFFRAID OF WOODY ALLEN. Ze speelde vrouwelijke hoofdrol in de kinderopera MANNETJE JAS en de musical de musical MINOES naar het gelijknamige boek van Annie Mg Schmidt. Naast actrice is Sytske ook werkzaam als regisseur Samen met Jolanda van der Ber ontwikkelde ze voor het Mlab de muziektheatervoorstelling WHO”S AFFRAID OF WOODY ALLEN. en maakte zij samen in in 2016 de voorstelling “NICO” over het leven en werk van de gelijknamige actrice en singer songwriter In 2018 ontwikkelde en regisseerde ze de muziektheater voorstelling Hold On waarin Drie vrouwen het werk van Tom Waits onder handen namen, om vanuit hun eigen perspectief het afscheid dat hij in zijn nummers bezingt te belichten. Verder regisseerde ze o.a. de voorstelling SofaSessie van Marian Mudder en het kleinkunst debuut “uitvlucht” van Britt Scheltens.

Sietse Remmers

Schrijver

Sietse Remmers (1989) is actrice, auteur en theatermaker.
Haar meest recente productie was Het Temmen van de Feeks – een bewerking met bijdragen van Shakespeare, Hoeyberghs, Trump, Johnson, Baudet, Remmers e.v.a., een muziektheaterproductie voor de grote zaal met een zevenkoppige cast, waarin ze zelf de hoofdrol Katharina voor haar rekening nam. Haar vertaling van Het Temmen van de Feeks werd gepubliceerd door De Nieuwe Toneelbibliotheek. Daarmee is Sietse de eerste gepubliceerde Nederlandse vrouwelijke vertaler van Shakespeare sinds de 18e eeuw. Andere voorstellingen die ze maakte waren o.a. Pan, De Weduwe en locatievoorstelling De ai van Ajax – een Griekse tragedie met hits van Dolly Parton. Momenteel werkt Sietse aan Politics is entertainment for ugly people, een democalyptische politieke tragedie.

Frank Irving

Componist

Frank Irving hij/hem - die/diens, componist, liedtekstschrijver. Meest recent: songs voor Douze Points (A Loving Parody Of The Greatest Song Contest In The World) van Theater ZEST en Een Veld Vol Klaprozen (een persoonlijk project over afscheid en verlies) door Anouk Brouwer. Eerder: de eigen korte voorstellingen Carbon (over aliens en plastik soep), Tumulus (over helden en voortleven bij de prehistorische grafheuvels in Lage Vuursche), Meermensen (over klimaatvluchtelingen, meerminnen en dat meer of minder verhaal), muziek voor Villa Kakelbont door Theater Gnaffel, songs en muziek voor voorstellingen van Stichting Amuze, 7Volt, Later Theater, Vilt en Theater ZEST.

Leonard Evers

arrangementen en muzikale coördinatie

Leonard Evers (1985) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, Universiteit Leiden en Codarts Conservatorium Rotterdam. Sindsdien werkte Leonard in diverse projecten onder meer samen met De Nationale Opera (Amsterdam), Cappella Amsterdam en het NedPho. Van 2013 tot 2018 was Leonard Evers dirigent en artistiek leider van het Amsterdamse Ricciotti Ensemble. Van 2018 tot heden is Leonard artistiek leider op projectbasis bij Cappella Amsterdam, waar hij regelmatig avontuurlijke projecten ontwerpt en uitvoert. Naast dirigeren is Leonard een veelzijdig componist. Zijn muziek combineert elementen van jazz, wereldmuziek en nieuwe muziek. Elke week deelt Leonard zijn passie voor muziek met een breed publiek als radio- en televisiepresentator op nationale radio en televisie. www.leonardevers.nl

Céline Buren

Dramaturg

Céline Buren (1977) is sinds 2005 werkzaam als freelance dramaturg. Ze werkte onder meer bij het NNT (o.a. Jeanne), Urban Myth (o.a. The Right Thing), Zina | Adelheid Roosen (Wijksafari’s), George en Eran/RAST (o.a. George en Eran lossen de wereldvrede op 1&2) en is de vaste dramaturg van Laura van Dolron (sinds 2006). Dit jaar zal zij ook betrokken zijn bij Missie Marquéz van Kompagnie Kistenmaker. Daarnaast geeft zij les, geeft inleidingen bij voorstellingen en begeleidt ze schrijvers. Ze werkt bij voorkeur met makers die zich middels hun werk verbinden met de wereld waarin wij leven, en met verschillende media en (kunst)disciplines spelen om hun verhaal over die wereld vorm te geven. “Met theater kun je nieuwe verbanden smeden, tussen mensen, gedachten, ideeën, tussen de wereld en onszelf; ik probeer met de mensen met wie ik werk op zoek te gaan met wat ons verbindt.”

Aldo Vreeburg

Kostuum ontwerper

Aldo Vreeburg hij/hem. In 2017 studeerde Aldo af als kunsthistoricus aan de Vrije Universiteit. Hij besloot zijn theoretische kennis toe te passen in de praktijk aan de Filmacademie binnen de opleiding Production Design. Recentelijk studeerde hij af als een van de eerste kostuumontwerpers aan de Nederlandse Filmacademie. Aldo heeft meegewerkt aan verschillende korte (studenten) films. Doormiddel van de taal van kostuum probeert hij personages visueel een verhaal te laten vertellen over wie ze zijn, hoe ze zich voelen, waar ze vandaan komen of waar ze naar toe gaan. Hij is gespecialiseerd in het vertalen van fictieve historische visies naar een levensechte karakters.

Aisa Lafour

Choreograaf

Aisa Lafour is een danseres/ docent, actrice en choreograaf. Jarenlang heeft ze wereldwijd opgetreden en les gegeven. Ze runt een dansstudio genaamd ‘The Heartbeat Dance Studio’ in Amsterdam. Met de choreografieën voor haar voormalige dansgroep won ze meerdere prijzen, choreografeerde ze voor tv en werkte ze samen aan een voorstelling met het Nationale Ballet. Tegenwoordig ontwikkeld Aisa zich ook als actrice bij de Toneelmeester. Waar ze ook de choreografie verzorgde voor een voorstelling geregisseerd door Sytske van der Ster. Hiermee kan ze haar liefde voor dans en toneel samenbrengen.

Coen van der Hoeven

licht ontwerper

Coen begon zijn loopbaan in 1984 in het Odeon Theater in Amsterdam als theater technicus. Na een jaar nachtconcerten besloot hij te gaan reizen. Zijn eerste productie was de legendarische voorstelling “het Dagboek van Anne Frank” met Jip van Wijngaarden in de hoofdrol en Jeroen Krabbe als regisseur. Na deze tournee werd hij aangenomen bij Jasperina de Jong waar hij na twee jaar eerste inspeciënt en belichter werd. Na vijf jaar te hebben gewerkt voor Jasperina kon Coen de productie “Sweet Charity” met Simone Kleinsma overnemen als eerste belichter. Hij werkte mee aan veel grote musicals en ontmoette in 1991 Reinier Tweebeeke bij Cyrano de Musical. Hij werd zijn assistent en werkte mee aan grote projecten als West Side Story, Joe,de Musical en Wilhelmina.Na enkele jaren te hebben gewerkt als assistent lichtontwerper en voorstellingsleider bij het Nationale Toneel werd het tijd om zelf te ontwerpen. Bij Toneelgroep Amsterdam maakte hij zijn debuut bij de voorstelling Heracles. Het jaar daarop ontwierp hij voor het eerst het licht voor een musical: Ain’t Misbehavin’. Coen van der Hoeven is een gevestigde naam in Nederland. Buiten lichtontwerpen en ruimtelijke ontwerpen voor theater en musea ontwerpt hij ook beursstands, maakt video content, ontwerpt visuele concepten voor stadion shows en geeft les in lichtontwerp en 3D visualisatie. Drie maal werd Coen’s werk bekroond met een John Kraaijkamp Musical Award voor beste lichtontwerp.

Judith Mink

Creatief producent en zakelijk leider

Reacties van het publiek op de showcase

"Een origineel muziektheater concept!
Het leven van Frieda Belinfante wordt prachtig verwoord en gezongen door Esther Lindenbergh. We hebben genoten!”
Dineke Tijssen

"Het verhaal, de presentatie, de performance, het betrekken van het publiek;
het was top!
Heel veel succes met het vervolg en tot een volgende keer!”
Constance Steenkamp-Faaij

“Een boeiende voorstelling over het veel bewogen leven van een Joodse vrouw die in de vorige eeuw leefde. Zeer goed geacteerd en gespeeld door de veelzijdige actrice, zangeres en muzikante.
Ben benieuwd naar de langere en uitgebreidere versie. Hoop dat die er komt.”

“Bijzondere voorstelling in een intieme setting, indringend op een ongedwongen manier”

“Wij hebben zeker genoten van de voorstelling,
Ik vond het ook ontroerend en ik ga mij verder verdiepen in Frieda Belinfante. Esther is een veelzijdige vrouw, wij willen zeker nog meer van haar zien.”

"Ademloos gekeken en geluisterd. Knappe dynamiek van acteren, musiceren, emotie en zang. De voorstelling mag wat ons betreft worden uitgebouwd naar 1,5 uur!”

Contact

Neem contact op via mail of sociale media

Mail: minktheaterproducties @ gmail.com